Dulu Kerap Dituduh Pencuri oleh Tetangga, Kisah Pria Sukses Ini Tuai Pujian Warganet
Alha Alfa. (Instagram/alhaalfa)
Life
Internasional

Dulu Kerap Dituduh Pencuri oleh Tetangga, Kisah Pria Sukses Ini Tuai Pujian Warganet

Minggu, 11 Oktober 2020 13:18 WIB 11 Oktober 2020, 13:18 WIB

INDOZONE.ID - Belum lama ini, seorang pria asal Malaysia mencuri perhatian warganet karena kisahnya yang bikin kagum. Dulu kerap dituduh sebagai pencuri oleh tetangganya, namun kini dia berhasil menjadi seorang pengusaha kaya raya.

Adalah Abdul Datuk Abdul Al Halim Mohd Al Fadzil, pengusaha kosmetik alhaalfa dan ahli tata rias yang baru-baru ini menceritakan kisahnya dalam sebuah unggahan di akun Instagramnya.

Sebelumnya menjadi sukses seperti sekarang ini, ada banyak lika-liku kehidupan yang dihadapi oleh pria yang akrab disapa Alha ini.

Kisah itu dia ceritakan ketika mengunggah sebuah foto yang memperlihatkan kedua orang tuanya bersama mobil Mercedes-Benz. Mobil tersebut merupakan hadiah darinya untuk sang ibu yang berulang tahun ke-60 tahun.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

terima kasih atas segala ape yg telah di beri semenjak dlm perut smpi sekarang..sujud syukur padamu ya allah~tarikh lahir ibu dapat hadiahkan ibu kereta yg diminatinya..alhamdulillah.. tapi nmber plate tu nama ayah..sbb nama ibu susah nak dapat..lagipun yg bawak pun ayah kan..???????? tataw nak cakap happynya macamana bila ape yg ibu ayah kita inginkan dan kita dapat bagi..sy tau ini hanya sikit xterbalas jasa mereka jaga kite dr kecik.. . . teringat peristiwa nak masuk uitm xde duit nak beli barang2 keperluan n yuran n kos perbelanjaan..ibu pajak gelang perkahwinan mereka..alha bawak ibu nek motor g kedai emas..time tu allah je tau ape perasaan..yg kalau boleh xnak bagi ibu pajak..tapi terpaksa..smpi now rasa terkilan tu..satu2nya pemberian ayah kat ibu time kawen..tapi itu jgak last yg ibu ada utk anaknye smbung belajar ???????? maaf ye bu..alha cuba carik kedai emas tu dah xde..???? xpelah harap lepasni banyak lagi adiah balim boleh bagi kat ibu n ayah..selagi kuderat ni ada..insha allah..selagi ape balim buat,.niatnya xlain..nak bg ibu ayah senang,lepastu baru diri sendiri insha allah ????????‍??????????‍?? nk belikan merz yg canggih2 lagi ayah xnak..tak pandai nak tekan2 button tu katanya ???????? semalam pun jenuh call wiper xfunction..arini call kata dah ok..hahaha ayah ni..???????? love u forever smpi hujung nyawa..alha xbaik mana,tapi cuma kongsi ape yg boleh semoga jadi inspirasi pada yg mula nak berniaga,start pikir depa ni dlu baru pikir kite insha allah allah bagi semua..kalau buat sesuatu yg susah n rasa xmungkin boleh buat,..call depa ni mntak pendapat..insha allah benda tu dipermudah sbb semangat depa bg kat kite tu adalah “energy” yg allah supply pada kite.. kawan2...gf bf..tunang or wife anytime boleh tggalkn kite..tapi depa akan tetap kat sisi walau kite ada masa terlupa depa.. . . tiap kali nak raya satu benda alha igt time kecik dlu..ayah suka pakai baju melayu yg sama 2-3 tahun,bila tanya nape xbeli..katanya syg baju elok lagi pakai pun time raya je..xlama lepas tu dengar die borak ngn ibu kat bilik..bkn xnk beli,duit xckup..xpe biar anak2 dlu..start dr tu alha akan pastikan tiap kali raya ayah pakai baju baru..???? tahun ni ayah pakai @alhaalfa.rtw okehh ????????????????????????????

A post shared by www.alhaalfa.com (@alhaalfa) on

Dikisahkan Alha, dahulu keluarganya sangat dipandang rendah dan sering mendapatkan hinaan serta tuduhan yang tidak baik. Bahkan, kerap dituduh sebagai pencuri ketika ada yang kehilangan barang.

"Kalau pergi ke rumah orang dan ada sesuatu yang hilang, keluarga kami yang dituduh mencuri," tulis dia dalam unggahannya tersebut.

Dahulunya, ayah Alha bekerja sebagai tukang kebun yang berpendapatan sebesar Rp1,7 juta per bulan. Dengan uang segitu, sang ayah membiayai hidup seorang istri dan keempat anak-anaknya.

Berkat kerja kerasnya selama ini, Alha kini mampu menaikan derajat kehidupan ayah ibunya serta keluarganya. Bahkan kini dia bisa memberikan kedua orang tuanya barang-barang mahal nan mewah.

"Saat ingat masa itu memang sedih, tapi situasi itulah yang membuat saya bertekad untuk berhasil dalam hidup demi membantu keluarga dan tak ada lagi yang menghina dan menuduh kami sebagai pencuri," kata dia.

Kisah itu sontak saja menyedot perhatian warganet. Banyak warganet yang merasa kagum dengan kerja keras serta perjuangannya selama ini untuk menjadi seorang pengusaha yang sukses.

Artikel Menarik Lainnya:

TAG
Nanda
Nanda

Nanda

Writer

ARTIKEL LAINNYA

LOAD MORE

You have reached the end of the list. Want More? #KAMUHARUSTAU

JOIN US